Yritystoiminta ja kaupallisuus

EU SST -haku ”Horizon Scanning – Implementation of political space ambitions and strategies” on avautunut

Kuva: Adobe Stock.

Horizon Scanning (suom. Horisonttitarkastelu) käsittelee toimintaympäristöä jossa EU SST -järjestelmä toimii, ja joka on jatkuvassa muutoksessa, ja siksi ennakointiin ja uusien sekä mahdollisesti nousevien kehityssuuntien tutkimiseen omistautuneet toiminnot ovat välttämättömiä, jotta voidaan ennakoida ja valmistautua EU SST:n tulevaan rooliin tässä muuttuvassa ympäristössä.

Horisonttitarkastelu (Horizon Scanning) tarkoittaa tulevaisuuteen suuntautuvaa pyrkimystä tunnistaa, tarkkailla ja ymmärtää nousevia trendejä, mahdollisia ongelmia sekä pitkän aikavälin kehityssuuntia. Tavoitteena on systemaattisesti käsitellä ja ymmärtää näitä asioita. Työ keskittyy erityisesti kehityksiin, kuten häiritseviin tapahtumiin, riskeihin ja mahdollisuuksiin, jotka voivat vaikuttaa EU SST:hen verkostona, järjestelmänä, palveluntarjoajana sekä yhteistyöelimenä ja nousevana ohjelmana keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Näistä havainnoista voi olla hyötyä strategisissa keskusteluissa ohjauskomitean (STC) tasolla, ja niitä käytetään liittyvien toimintojen informointiin.

Hankkeen tavoitteet

Avaruus, erityisesti Maan lähiavaruus, on tulossa yhä tärkeämmäksi kansainvälisellä tasolla. Ei olekaan yllättävää, että jotkut maat mittaavat kansallista kehitystään ja arvostustaan avaruustoimintojensa ja -tavoitteidensa kyvykkyyksien ja kapasiteettien perusteella, jotka julkaistaan ilmoitusten ja julkisten asiakirjojen (esim. puheet, politiikat, strategiat, ohjelmat ja toimintasuunnitelmat) muodossa, joita kutsutaan tässä yhteydessä ”julkisiksi viitteiksi”. Siviilitutkimus, kaupallinen toiminta ja sotilaallinen toiminta lisäävät kaikki pysyvästi avaruusesineiden määrää.

Onkin entistä tärkeämpää ylläpitää globaalia yleiskuvaa avaruusesineistä, jotta voidaan välttää mahdolliset pääoman, tiedon ja infrastruktuurin menetykset, suojella ihmisiä ja käyttää avaruusympäristöä kestävästi. Eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen ”julkiset viitteet” on muotoiltu hyvin eri tavoin, esimerkiksi yksityiskohtaisuuden suhteen, mikä voi myös näkyä niiden toteutuksessa.

Vuoden 2023 EU SST Horisonttitarkastelututkimusraportti (2-3SST2018-20 D7.02 Horizon Scanning Final Report) on osoittanut kansainvälisten yhteistyökehysten heikkenemisen epäsuotuisten maailmanlaajuisten geopoliittisten kehitysten valossa. Tutkimuksen tulokset osoittavat myös avaruusturvallisuuden ja kestävyyden tavoitteiden kasvavaa priorisointia kansallisissa avaruuspolitiikoissa sekä kansainvälisellä agendalla. Se tunnisti myös kyvykkyyksien kehittämisen priorisoinnin SST/SSA:han liittyvissä strategioissa julkisten toimijoiden keskuudessa ympäri maailmaa.

Saadakseen tarkemman yleiskuvan eri toimijoiden tavoitteista ja tarjotakseen näin paremman perustan kansainväliselle yhteistyölle, tämä tutkimustyö tarkastelee eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen julkisia avaruustavoitteita, mukaan lukien heidän tavoitteensa hyödyntää kaupallisia palveluntarjoajia, analysoi niitä ja tutkii niiden vaikutuksia sekä seurauksia, jos niitä ei toteuteta. Erityistä huomiota kiinnitetään tavoitteisiin, joilla voi olla suora tai epäsuora vaikutus EU SST:hen.

Hanke toteutetaan yhteistyössä DLR:n kanssa.

Takaraja tarjouksille on 15/05/2025 11:00

Lisätietoa ja linkit tarjouksen jättämiseen

Lisätietoa tajouksesta löytyy seuraavien linkkien takaa, mukaan lukien ”Statement of Work (SoW)” eli työnkuvaus.